Meta Etiketi Nedir? Google’ın Anladığı Meta Etiketleri Nelerdir

SEO için Önemli Olan Meta Etiketlerin Listesi

Meta etiketi ya da meta tag, web sitelerinin kullanıcılara kendileri hakkında bilgi vermesi açısından önemlidir. Meta etiketler, kullanıcılar arama yaparken bir sayfa hakkında bilgi sağlar, ancak bunu öncelikle Googlebot’lara verirler.

Meta etiketleri google ile konuşmanın anahtarıdır. Meta etiketleri SEO için de önemlidir, çünkü kullanıcı etiketlerdeki bilgilere dayanarak bir arama yaptığında Googlebot serpe sonuçlar verecektir.

Yazımızda Google’ın anladığı çok önemli meta etiketlerinin bir listesini bulabilirsiniz.

Meta Tag Etiketi Nedir?

Meta etiketleri, web sitelerindeki bilgi ekleridir. Bulundukları yer “head” bölümüdür. Meta etiketleri kullanıcı için olduğu kadar SEO için de hayati bir rol oynar. Meta etiketleri kullanıcıya web sitesi hakkında bilgi verir.

Meta etiketleri konusunda Seo’nun kafası çok karışıktır. Eğer yanlış kullanılırlarsa olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Meta etiketleri birkaç yıl önce seo’da kriter olarak kullanılıyordu. Ancak google artık spam olarak değerlendirildiği için kullanımlarını azalttı. Bunun temel nedeni Google’ın siteler için hem site içi hem de site dışı yeni kriterler getirmesidir. Ayrıca algoritmayı her alanda güncel tutuyor.

Matt Cutts -Google çalışanları arasında adını çok duyacağınız bir isim- şöyle dedi:

Metalara ya da SEO’ya aşırı değer vermeyin.

Matt, meta etiketinin sitelerin çok fazla kullanıcı tarafından spamlanmasını önlemek için önemli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Google güncellendi ve şimdi seo için 200’den fazla kritere sahip ve meta açıklama etiketi artık sıralamayı iyileştirmek için iyi çalışmıyor.

Meta Etiketleri Nelerdir?

Aşağıdaki meta etiketleri listesi googlebotlar, seo ve Google için önemlidir. Sayfalarınızın arama sonuçlarında görünmesine izin vermek veya vermemek için bu etiketleri kullanabilirsiniz. Kodları dikkatli ve ihtiyacınıza uygun olarak kullanın. Meta etiketlerinin yanlış kullanımı sıralama kaybına yol açabilir.

  • Meta Description meta etiketi web sitesi ve sayfa hakkında bilgiler içerir. En fazla 155 karaktere izin veren bölümde siteyi, sayfayı ya da kategoriyi anlatabilirsiniz. Google, Yandex, Bing gibi birçok arama motoru bu etiketi kullanmaktadır.
  • Meta Açıklama örneği: <meta name=”description” content=”SEO Defteri, SEO, dijital pazarlama ve sosyal medya konularında araştırmalar yaparak özgün içerik sağlayan bir şirkettir.”/>
  • Robots Meta etiketleri Googlebot’lar tarafından kullanılır ve robots.txt olarak adlandırıldığını duyarız. Robot sitenizi taradığında hangi sayfaların taranması gerektiğini ve taranmasını istemediklerinizi belirtmenize olanak tanır.
  • Dizin Etiketi Bu, sayfalarınızın Google’ın arama dizinine eklenmesine izin verdiğiniz anlamına gelir.
  • Noindex Etiketi: Googlebot’lara bir sayfayı indekslememesini söylediğinizde sayfanız serp bölümünden kaldırılır.
  • Follow Tag Sayfa veya içerik gibi kategorilerde link verdiğiniz başka sayfalar olması mümkündür. Bu sayfaları tarayan Googlebot’lara o sayfayı takip etmesini söyler.
  • Nofollow Etiketi Bu, daha önce de belirttiğimiz gibi, Googlebot’un aynı kategori, sayfa veya içerik içindeki başka bir sayfaya giden bağlantıyı takip etmeyeceği anlamına gelir.
  • Nofllow Etiketi (Nedir) Nofllow Etiketiile Follow Etiketi arasındaki fark nedir?: <meta name=”robots” content=”index, noindex, nofollow, follow”/>
  • İçerik Türü  Türkçe siteler için önemlidir. Bu etiket site içerisinde kullanılmaz ve ISO-8859-1 olarak tanımlanır. Site içerisinde kullandığınız Türkçe karakterler tanımlı değildir. Sitenizde Türkçe karakterlerin tanınması için UTF-8 kullanmanız gerekmektedir.
  • İçerik Tipi Kullanımı: Kullanım: <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF8″/>
  • Nosnippet Etiketi Nosnippet, videolar, resimler, metinler ve slaytlar gibi zengin içeriğin arama sonuçlarında görüntülenmesini sağlayan bir etikettir. Google’ın son güncellemeleri snippet bölümünde bir dizi değişiklik yaptı. Bu bölüme katılmak için aşağıdaki kodu kullanın.
  • Kullanım: <meta name=”robots” content=”nosnippet”/>
  • Max-snippet Etiketi: Bu etiketin karakter sınırı diğer etiketlerden farklıdır. Karakterlerin görünmesini istemiyorsanız değeri 0 veya 1 olarak ayarlayın.
  • Max-Snippet Etiketi Kullanımı Örnek: <meta name=”robots” content=”max-snippet:[sayi]”/>
  • Max-image-preview Etiketi:[boyut]: Bir görüntünün boyutunu küçültmek için max-image etiketi kullanılabilir. Resimlerin boyutu “none” ile tanımlandığı gibi “normal” veya “large” ile de tanımlanabilir.
  • Max-image-preview Etiketi:[boyut] Nasıl kullanılır: <meta name=”robots” content=”max-iamge-preview:[boyut]”/>
  • Max-video-önizleme:[sayi] Etiket: Yukarıdaki etiketin yanı sıra aşağıdaki etiket de önizlemelerin uzunluğunu sınırlar. seconds. Yalnızca 1 alanın görünmesini istiyorsanız 0 değerini verin. Eğer hiç istemiyorsanız -1 değerini verin.
  • Max-video-önizleme:[sayi] Etiket Kullanımı: <meta name=”robots” content=”max-video-preview:[sayi]”/>
  • Noarchive Etik eti Önizleme görüntüsü oluşturulmayacaktır.
  • Noarchive Etiketi Etiket: <meta name=”robots” content=”noarchive”/>
  • Unavailable_after:[tarih] Etiketi: Bu meta etiketi, sayfanızın indekslenmesini istemediğinizde kullanılabilir. Bunu saat ve tarih ekleyerek yapabilirsiniz.
  • Unavailable_after:[tarih] Etiketler: <meta name=”robots” content=”unavailable_after:[tarih]”/>
  • Noimageindex Etik eti Bu etiket, hazırlanmış bir sayfadaki görsellerin arama dizinine dahil edilmesini istemiyorsanız kullanılabilir.
  • Noimageindex Etiketi– Nasıl Kullanılır? <meta name=”robots” content=”noimageindex”/>
  • “None” Etiketi None etiketi yukarıdaki etiketlere benzer. Noindex ve nofollow aynı şeydir.
  • None Etiketinasıl kullanılır: <meta name=”robots” content=”none”/>
  • You can also read about the advantages of using Etiketi all etiketi, none etiketinin aksine index ve follow etiketlerini belirtmek için kullanılır.
  • All Etiketi nasıl kullanılır: <meta name=”robots” content=”all”/>

Google’ın Anladığı Meta Etiketler

Meta etiketleri sıklıkla kullanılır. Google da anladığı ve raporlarında kullandığı etiketlerin bir listesini oluşturmuştur. Aşağıdaki listede sadece google’ın anladığı meta etiketler görünmektedir.

Anahtar Kelime Meta Etiketi

Anahtar kelimeler etiketi Google’ın anlayabileceği en önemli meta etikettir. Google eskiden anahtar kelimeler etiketini çok değerli bir etiket olarak görüyordu çünkü bunu kullanan çok fazla web sitesi yoktu. Bu etiket, web sitesini tarayan googlebotlar için sayfada kullanılan anahtar kelimeleri görüntüler.

<meta name="keywords" content="..." />

Content-type ve Charset için Meta Etiketi

SEO açısından Content-Type Meta Tag ve Charset Meta Tag çok önemlidir. Googlebot’lara bir sayfanın tam olarak ne hakkında olduğunu söylerler. Bu etiket genellikle tüm içeriği tırnak işaretleri içine alarak yanlış kullanılır. Google, Unicode/UTF-8 karakter setini kullanmanızı önerir.

<meta http-equiv="Content-Type" content="...; charset=..." />
<meta charset="..." >

Meta Etiketi Yenileme

<meta http-equiv="refresh" content="...;url=..." />

Refresh Meta Etiketi, bir sayfayı belirli bir zaman aralığında yenilemek ve sayfayı belirlediğiniz diğer sayfalara yönlendirmek için kullanılır. Google, bu etiketin kullanıcıları kandırmak için kullanıldığını tespit etmiştir. 301 yönlendirmesi bu tür etiketlerden daha iyi bir seçenek olabilir.

Google-site-doğrulama Meta Etiketi

Üst sıralarda yer almak için google’ı kullanmak isteyeceksiniz. Arama konsolu ve analitik gibi Google hizmetleri, google sonuçlarının ilk sayfasında yer almak ve sıralamanızı değerlendirmek ve analiz etmek için gereklidir. google-site-verification meta etiketi, sitenizde google hizmetlerine sahip olduğunuzu doğrulamak için kullanılır.

<meta name="google-site-verification" content="..." />

Başlık Meta Etiketi

Arama sonuçlarının başlıkları, Googlebot’ların bunları sıralarken aradıkları şeydir. Başlık, hem SEO hem de kullanıcılar için önemli bir meta etikettir. Başlık etiketi ile kullanıcıları da çekebilirsiniz.

<title>SEO DEFTERİ</title>

Görünüm Alanı Meta Etiketi

Viewport, tarayıcıya sayfanın mobil cihazlarda nasıl görüntüleneceğini söylemek için kullanılan bir meta etikettir. Googlebotlar, tarayıcının sayfayı nasıl görüntülediğini tespit etmek için Viewport etiketini kullanır.

<meta name="viewport" content="...">

Notranslate Meta Etiketi

Arama yapıldığında yabancı sayfalarla karşılaşabilirsiniz. İçeriğinizin farklı formatlarda çevrilmesini istemiyorsanız bu etiketi kullanabilirsiniz. Bir kullanıcı arama yapmak için bu etiketi kullandığında, sayfa İngilizce olsa bile köşede “sayfayı çevir işareti” görünmeyecektir.

<meta name="google" content="notranslate" />

Derecelendirme İçerik Etiketi

Bu etiket, sayfa içeriğinin uygun olduğu kullanıcının yaşını belirlemek için kullanılır. Bu etiket genellikle yetişkinlere yönelik sayfalarda kullanılır.

<meta name="rating" content="RTA-5042-1996-1400-1577-RTA" />:

Search for Etiket No site links

Arama sonuçlarında bu bağlantıları istemiyorsanız, aşağıdaki kodu girebilirsiniz.

<meta name="google" content="nositelinkssearchbox" />

Aşağıdaki kodları “head” alanına ekleyin.

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta Name="Description" CONTENT="Author: A.N. Author, Illustrator: P. Picture, Category: Books, Price:  £9.24, Length: 784 pages">
    <meta Name="google-site-verification" You can also find out more about the content on this page.="+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34="/>
    <title>Used children's books of high quality.</title>
    <meta Name="robots" You can also find out more about the content on this page.="noindex,nofollow">
  </head>
</html>

Meta Etiket Oluşturucu

Kod yazmayı bilmiyor olabilirsiniz, ancak yine de meta etiketler olmadan web sitenizi arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkarmak için mücadele edeceksiniz. Kullanabileceğiniz bir site öneriyoruz. Bu web sitesini kullanarak meta etiketleri oluşturabilirsiniz. https://www.seoptimer.com/meta-tag-generator Bu siteyi kullanarak meta etiketleri oluşturabilir ve oluşturduğunuz meta etiketlerini sitenin “head” bölümüne ekleyebilirsiniz.

Meta Etiketleri Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Google botları bir sayfayı ziyaret ettiklerinde HTML ve XHTML meta etiketlerini okuyabilir.
  • google-site-verification Bu etiket dışında büyük-küçük harf duyarlılığı önemlidir.
  • Arama botları google’ın meta etiketler için hazırladığı listede olmayan etiketleri görmezden gelir.