Sayfa içi SEO nedir? Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu Süreci Nedir?
Site içi seo, sayfa içi SEO ile aynıdır. Web sitelerini optimize etmek için site içi SEO çalışması şarttır. Site içi çalışmalar bir web sitesinin %35’i büyüklüğündedir. Google site içi SEO çalışması yaparken 90-100 kurala uyduğunuz için sizi ödüllendirecektir. Site içi seo için bir rehber oluşturduk.
Site içi arama motoru optimizasyonu nedir?
Site içi SEO, bir web sitesini google’a göre optimize etme sürecidir. Site içi seo, web sitenizin google’a göre optimize edilmesini içerir.
Site içi SEO çalışmasının kapsadığı %35’lik kısım hayati önem taşımaktadır. Web sitesi içindeki eylemleriniz sayesinde, kullanıcı dostu bir siteye sahip olacaksınız ve dönüşümler elde edeceksiniz. Her web sitesi sahibi mutlaka site içi seo yapmalıdır.
Site içi seo çalışması üç adıma ayrılır.
- Sitenin Seo Analizi
- Site SEO Ayarları
- Sitenizi kullanıcılar için optimize etmek.
Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Çalışır?
Site içi SEO çalışması için rehberimiz birkaç adıma ayrılmıştır. Site içi SEO yönergelerini doğru bir şekilde takip ettiğinizde web sitenizin sıralaması ve dönüşüm oranı artacaktır.
1. Sayfa Başlıkları
SEO yaparken optimize etmeniz gereken ilk şey sayfa başlıklarıdır. Site içi SEO çalışması yaparken sayfa başlıkları genellikle göz ardı edilir. Aşağıdaki şekilde optimize edilmelidirler.
- Anahtar kelime başlıkta görünmelidir. Anahtar kelime başlığın sol tarafına yakın bir yere yerleştirilmelidir
- Anahtar kelimeler ve kısa başlıklar kullanmanız önemlidir.
- Sayfanıza trafik getirecek anahtar kelimeler kullanın.
2. Makale Başlıkları
Kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettiklerinde veya arama motorunda okuduklarında harekete geçirici mesajlar içeren başlıkları seçerler. Site içi SEO çalışmaları sırasında makale başlıkları için belirli kriterler bulunmaktadır. Makale başlıkları, hazırladığınız içeriğin kullanıcıların ilgisini çekmesini ve trafiğin artmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.
Makale Başlıkları Kriterleri
- Sayfa başına yalnızca bir H1 etiketi olmalıdır.
- Yazınızın başlığı, içeriği tanımlayan anahtar kelimeleri içermelidir.
- Ziyaretçileri tıklamaya teşvik etmek için makalenizin başlığının harekete geçirici bir mesaj içermesi önemlidir.
- Kafa karıştırıcı kelimeler kullanmaktan kaçınmak ve bunun yerine anahtar kelimelerle orijinal bir başlık oluşturmak en iyisidir.
3. Konu başlığı (heading) ne olmalıdır?
Konu başlıkları web sitenizin içeriğinde önemli bir yer tutar. Konu başlıkları heading veya tag olarak adlandırılır, bu başlıklar h1-h2-h3-h4-h5-h6 şeklinde sıralanır. Konu başlıkları sayıları baz alınarak alt başlıklara ve başlıklara ayrılmalıdır. Web sitenize bir şablon başlık eklerseniz, ziyaretçiler istedikleri başlığı seçerek sitede kolayca gezinebilirler.
Hiyerarşik içerik yapısının faydaları nelerdir? İçeriğinizin yapısının kullanıcılar için uygun olmasını sağlayabilirsiniz. Bu yapı google için önemlidir.
Konu Başlıkları Kriterleri
Web sitemizdeki konu başlıkları seo kriterlerinin önemli bir parçasıdır. Seo çalışması sırasında bu başlıkların kullanımı için doğru kurallara uyarsanız ziyaretçilerinizi arttırabilirsiniz.
- Her sayfada sadece h1 başlığı kullanılmalıdır.
- Anahtar kelime başlıkta yer almalıdır.
- Web siteniz html yapısı ile tasarlanmış ise www yapısına uygun başlıklar yazılmalıdır Örnek: <h1> … </h1>
- Tek bir sayfada yalnızca bir h1 etiketi, üç h2 etiketi, dört h3 etiketi ve altı h5-h6 işareti olabilir.
- Başlık etiketleri için farklı stiller kullanmalısınız. Etiketlerin boyutları farklı olmalıdır.
- Başlık etiketleri standart bir hiyerarşik formatla kullanılmalıdır. H1 ile başlayıp h6 seviyesine kadar ilerlemeli ve ardından kendi alt başlıklarınızı tasarlamalısınız.
- Başlık etiketi içeriği tanıtan bir metin içermelidir. Konuya yakın olmalıdır.
- Başlık etiketlerini listelendikleri sırayla kullanın. Bu hiyerarşik bir yapı oluşturacaktır.
4. Meta Açıklama Nasıl Görünmeli?
SEO yaparken, birçok site içerik analizi yaparken meta kısmını gözden kaçırır. Meta, ayrıntılı açıklamadır. Metalar, arama motorlarına web sitemizin içeriğini iletmemize yardımcı olur. SEO yaparken kullandığımız meta açıklama, sitemizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar. Doğru meta açıklama, arama yapanlara doğru içeriği sunar. SEO’da çok fazla meta açıklama kullanılır. En sık yapılan hata meta kısmına anahtar kelime ile aşırı yükleme yapmaktır.
Meta Açıklama Kriterleri
- 110 karakteri geçmemelidir.
- Meta açıklamada anahtar kelimenizden 1-2 kez bahsetmelisiniz.
- Meta açıklama mantıklı bir şekilde yazılmalıdır.
- Meta açıklama mümkün olduğunca az bağlaç ve virgül ile yazılmalıdır.
- Sitenizin meta açıklaması ile içeriği benzer olmalıdır.
- Meta açıklaması içeriği açıklayıcı nitelikte olmalıdır.
5. Site Hızı
Hızlı siteler, kullanıcılara optimum sayfa deneyimi sunmanın en iyi yoludur. Sitenizde SEO çalışması yaparken site hızını göz ardı etmemelisiniz. Sitenin yüklenmesi üç saniyeden uzun süren sitelere giriş yapan kullanıcılar, site açılmadan siteyi terk edecektir. Kullanıcılar yavaş olan bir siteyi ziyaret etmeyecektir. Site hızı SEO çalışmalarında önemli bir unsurdur. Sadece kullanıcılar için değil, google için de önemlidir. Google arama indeksinde hızlı yüklenen bir web sitesi daha üst sıralarda yer alır.
Site Hızı Ölçüm Araçları
- Google Sayfa Hızı
- GT Matrix
6. Mobil Uyumluluk
Google, mobil uyumluluğun bir sıralama faktörü olduğunu açıkça belirtti. Site içi seo yaparken sayfalarımızın mobil uyumluluğunu her zaman kontrol etmeliyiz. Mobil uyumlu sayfalar kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatır ve google sıralamanızı yükseltir.
Mobil Cihazlarla Uyumluluk için WordPress Eklentileri
- WP Mobil Dedektör
- WordPress Mobil Paket v2.0
- WP Mobil Sürüm
- JetPack
- AMP
7. Site haritaları
Site haritaları botların web sitelerini taramasına yardımcı olur. Site haritaları, google botlarının web sitenizi düzgün bir şekilde taramasını sağlamak için harika bir yoldur. Belirli sayfaların taranmasını isteyebilirsiniz, ancak bunlara bağlantılarınız olmayabilir. Site haritaları SEO için önemlidir, çünkü istediğiniz sayfaları arama motoru dizininize dahil etmenize olanak tanır.
8. Kanonik
Canonical, web sitenizi kopya içeriğe karşı korumak için kullanılır. Muhtemelen birçok web sitesinin göz ardı ettiği site içi SEO çalışmaları için en önemli kriterlerden biridir. Google’ın gözünde, bir sayfaya web sitenizdeki farklı bir url ile erişilebiliyorsa, bu kopya içerik olarak kabul edilir. Google, kopya içeriğe sahip web sitelerini cezalandırır. Rel=”canonical” kullanarak kopya içerikten kaçınabilirsiniz.
9. Ekmek kırıntısı
Ekmek kırıntıları, ziyaretçilerinizin web sitenizde nerede olduğunu bilmenizi sağlar. Ayrıca Google’ın kullanıcılarınızın deneyimini anlamasına da yardımcı olabilirler. Örneğin; e-ticaret sitelerinde Kadın Giyim > Kadın Ayakkabı > Kadın Bot. Bu şekilde kullanılır.
10. Aşağıdaki içerik mevcuttur:
Web sitenizin içeriği arama motorları için optimize edilmiş olmalıdır. Sitenizde seo yaparken anahtar kelimeler ve özgün içerik kullandığınızdan emin olun. Seo için içeriğiniz benzersiz olmalı, kopyalanmış içerik kullanmaktan kaçınmalı ve hedeflediğiniz anahtar kelimelere geri bağlantı vermelidir. Kendi içeriğinizde kullanmanız gereken kelime sayısını belirlemek için rakiplerin içeriklerini karşılaştırın. İçeriğinizde özgünlük ve anahtar kelimeler gibi önemli detaylar yer almıyorsa arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanız zordur.
11. Sayfada kalma süresi
Site içi seo çalışmaları sırasında özgün içeriğin ve içerik içi linklemenin en önemli yanı web sayfasında geçirilen süredir. Akıcı ve özgün bir anlatıma sahipse kullanıcı içeriğinizi daha fazla okuyacaktır. İçeriğinizi okumaya devam eden kullanıcıların ilgisini çeken içeriklerin iç bağlantıları, sitenizde geçirdikleri süreyi artırmak için kullanılabilir. Seo kriterlerine uyarak bir sayfada geçirilen süreyi artırabilirsiniz.
12. URL Yapısı
Sitenin içeriği url metni olarak kullanılmalıdır, ve isimleri. Url yapısı çok uzun olmamalıdır. Anahtar kelime url yapısında kısa ve öz olmalıdır. İçerikte makalenizin başlığına yer verin.
13. Yönlendirme 404
Silinen içerik web sitenize tekrar eklenirse ve daha sonra 404 hatası alırsa Google bunu olumsuz olarak değerlendirecektir. 404 hata sayfaları 301 yönlendirmesi ile düzeltilmelidir. 404 hata sayfası kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatmaz ve Google sıralamanızı olumsuz etkileyebilir.
14. Zengin Arama Sonuçları
SEO çalışmalarında, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilme özelliğine sahip olmak önemlidir. Zengin arama sonuçlarında yer alabilmek (arama sonuçlarında “sıfır nokta” olarak da adlandırılır) kullanıcıların ilk sırada görünmesini sağlar ve sitenize gelen trafiği artırabilir. İçeriğinizin zengin arama sonuçları için doğru biçimlendirilip biçimlendirilmediğini buradan kontrol edin.
15. Site İçinde Bağlantı Oluşturma
Sitenizin içerikleri arasında bağlantılar oluşturmanın web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Google arama botları, sitenizde doğru ve ilgili anahtar kelimeleri kullanıp kullanmadığınızı, onlara bağlantı vererek anlayabilir. Doğru site içi bağlantı yapısı, tarama bütçesini iyileştirecek ve daha hızlı indekslenmenizi sağlayacaktır.
Site içi SEO performansınızı nasıl analiz edersiniz?
Site içi SEO çalışmalarına başlamadan önce web sitenizin eksikliklerini analiz etmelisiniz. Kullandığınız site içi analiz araçları site içi çalışmalarınıza yön verecektir. Site içi analiz araçları yardımıyla sitenizin zayıf yönlerini tespit edebilirsiniz.
Site içi SEO analiz araçları nelerdir?
- Screaming Frog SEO Örümceği
- Google Arama Konsolu
- Google Sayfa Hızı
- Semrush
- Ahrefs
- Google Anlytics
- Derin Sürünme
- Yoast (WordPress) SEO Editörü
- Rankh math SEO (SEO için WordPress Editörü)
- All In SEO (SEO için WordPress Editörü)
- WP-Rocket (Önbellek Eklentisi)
- Google Mobil Testi
Site içi SEO kriterleri nelerdir?
Site içi SEO çalışmaları ile ilgili yazımızda kuralları anlattık ve açıklamalar getirdik. Web sitenizi optimize etmek için yaptığınız çalışmaları kontrol etmenize yardımcı olmak için bu site içi Seo Kurallarını da hazırladık.
- Özgün İçerik
- Hızlı Sayfalar
- H hiyerarşisine uygun başlıklar
- Mobil Uyumluluk
- Doğru Url Yapısı
- 301 Hatalı Sayfaları Yönlendirme
- Site Haritası
- Robot.txt
- Site Hızı
- Web siteleri için kaynak kodları
- Optimize edilmiş sayfalar
WordPress Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
WordPress tabanlı sitelerde site içi seo yapmayı kolaylaştıran eklentiler mevcut. İşte wordpress üzerinde site içi SEO çalışması yaparken kullanmanız gereken eklentilerin hazırladığımız listesi.
- Ranking Math
- Yoasat Seo
- Jetpack
- Yeniden Yönlendirme
- Kolay İçindekiler Tablosu
- AMP
Site İçi SEO Kurulumu
Site içi Seo ayarları şu şekilde görünmelidir.
- Web sitenizde çok yer kaplayan öğeleri çıkarın.
- Sayfanızda doğru başlık hiyerarşisine sahip olduğunuzdan emin olun.
- Sitenizin yüklenme hızını yavaşlatan öğeleri kaldırın.
- URL yapısını anahtar kelime bazlı ve kısa bir yapı kullanarak oluşturun.
- Metaları sadece ilgili anahtar kelimelerle doldurun.
Kaynaklar
Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır? Makalemizi yazarken kullandığımız kaynakları sizler için hazırladık.
Kitap
- Sorularla Seo – Kaan Gülten
- Uzmanından Seo – Kaan Gülten
- Enver Çakır – Stratejik SEO
Websites
- neilpatel.com
- Wikipedia.org
- Seo Not Defteri