Web Sunucusu Nedir? Web Sunucuları Nedir?

Web sitelerinin video, ses ve görsel gibi belgeleri nasıl sakladığını merak edebilirsiniz. Web sunucusu Bir Web sunucusudur.

Web sunucuları ve internet sunucuları hakkında detaylı bir rehber hazırladık. Bu makale, bir sunucu nasıl seçilir, sunucu olmak ne demektir ve bir sunucu ne işe yarar gibi birçok soruya cevap verecektir.

Web Sunucuları Nedir?

Web sunucusu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz İnternet protokolü kullanarak hosting ve barındırma sağlar. Barındırma veya web sunucuları kiralayan şirketler siteleri barındırabilir ve yayınlayabilir.

Bir istemci bir web sitesine tıkladığında, web sunucusu yanıt verir ve sitenin dosyalarını kullanıcıya gönderir. İstemcilere dosyalar http (hypertext transfer protocol) protokol sırasına göre gönderilir.

Farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar üzerinde çalışan programlara ağ sunucuları denir. Ağ sunucularını çalıştırmak için yazılım programları kullanılır. Ağ sunucularını yönetmek için bilgisayarın işlemcisi veya donanımı kullanılır.

Bir web sunucusu, bir sunucu sağlayıcı içinde bulunan bireysel bir bilgisayardır. Bu, ziyaretçilerin bir web sitesindeki yazılı ve görsel belgelere erişmesini sağlar.

Web sunucuları, web sitelerini internette barındıran hosting şirketleri tarafından sağlanır. Web sunucusu aynı zamanda ağ sunucusu, barındırma veya sunucu olarak da adlandırılır.

Web Sunucusunun Kapalı Olması Ne Anlama Gelir?

Bir web sitesini ziyaret ediyorsanız ve “CloudflareError521” ile karşılaşırsanız, bu web sunucusunun çöktüğü anlamına gelir. Bu hata sunucudan kaynaklanmaktadır.

Cloudflare size yanıt vermiyor. Cloudflare web sunucunuzdan gelen bağlantıyı kabul etmiyor.

Farklı web sunucusu türleri nelerdir?

Birçok farklı web sunucusu türü vardır. Birçok farklı barındırma türü vardır. Barındırma türleri genellikle kullanıcının neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak farklıdır.

  • Adanmış sunucu
  • Bulut sunucusu
  • Paylaşımlı Hosting Sunucusu
  • Sanal Özel Sunucular (Virtual Private Servers)

Özel sunucu nedir?

Özel sunucu, diğerlerine göre daha pahalı olan ve tamamen sizin tarafınızdan kontrol edilen bir sunucu türü olabilir. Özel sunucular genellikle büyük siteler tarafından kullanılır. Belirli ihtiyaçları karşılamak için özelleştirilebilir ve daha fazla RAM gücüne sahiptir.

  • Bize güvenebilirsiniz.
  • Hız çok yüksektir.
  • Kapsamlı Kontrol
  • Tasarım fırsatı.

Bulut Sunucu Nedir? 

Bulut sunucular, kullanıcıların belgeleri yüklemelerine ve istedikleri zaman istedikleri yerden erişmelerine olanak tanır. Sanal sunucular, fiziksel sunucularla aynı mantık kullanılarak çalıştırılır. Kullanımı daha kolaydır.

  • Rahat Yönetim
  • Hızlı Erişim
  • Kullanımı Kolay

Paylaşımlı hosting nedir?

Paylaşımlı barındırma, birden fazla site aynı sunucuyu kullandığında gerçekleşir. Birden fazla web sitesi tarafından kullanılan sunucu kaynaklarının miktarı bilinmemektedir. Tüm kullanıcılar sunucuyu belirli bir limite kadar kullanma hakkına sahiptir.

Sanal Özel Sunucu nedir?

Sanal Özel Sunucu VPS (Sanal Özel Sunucu VPS olarak da bilinir) daha büyük bir sunucu içindeki bir sunucudur. Sanal özel sunucular sunucuyu başka web siteleriyle paylaşmaz. Bu genellikle büyük şirketler tarafından kullanılır. Bu en yaygın kullanılan sunucudur.

  • Maliyeti yüksektir
  • Güvenilir bir üründür.
  • Kalite.
  • Tasarım İmkanı Sunar.

Network Web Sunucu Nedir?

Web sunucuları gelişmiş bir yapıya sahiptir ve bilgisayarlardan daha hızlıdır. Web sunucuları çok daha büyük bir CPU gerektirir.

Sunucu üzerinde barındırılan web sitelerine erişebilmek için her sitenin kendine özgü bir IP adresi vardır.

IP adreslerinin sayısı çok fazla ise bir domain seçilecektir. IP adresleri alan adlarına eşdeğerdir. 0 ile 255 arasında değişen 4 sayıdan oluşan IP adresleri bir web sitesi için atanır.

İnternette sörf yapan ziyaretçiler, alan adının IP adresini yazarak ve ardından tıklayarak belirli bir web sitesine ulaşabilirler. DNS ve IP Adresleri birlikte çalışır. Arama kutusuna IP ya da Domain girdiğinizde aynı siteye ulaşırsınız.

Kullanıcı bir web sitesini aradığında, web sunucusunda depolanan veriler sunucuda görsel olarak görünecektir.

Web sunucusu, yani sunucu, görüntüler, belgeler ve siteye canlı erişim sağlar. Ziyaretçiler, Ngnix veya apachi gibi yazılımları kullanarak canlı web sitesi sürümünü görüntüleyebilirler.

Web Sunucu Programları

Web sitelerinin internette var olabilmesi için sunucular gereklidir. İnternet ağları için sunucular. Markalar ve ihtiyaçlar, web sitenizi barındırmak için kullanılan internet sunucusu yazılımını belirleyecektir.

Bir web sunucusunun ne yaptığını, hangi özellikleri sunduğunu ve hangi yazılımı çalıştırdığını bilmeniz gerekir. Aşağıdaki web sunucu yazılımları listesini incelemek, gereksinimlerinizi karşılayan bir web sunucusu seçmenize yardımcı olacaktır.

Apache HTTP Sunucusu

Apache en popüler web sunucularından biridir. 40’lık pazar payı, yaygın kullanımı ve herkesin onu bilmesinden kaynaklanmaktadır. Apache veya httpd, bu sektördeki herkesin bildiği bir programdır.

Apache güçlü bir web sunucu programıdır. Bu program C dilinde yazılmıştır ve özel tasarımlar için uygundur. Apache IPv4, IPv6, HTTP/2, HTTPS, HTTP/2 desteklemektedir.

Ngnix

Ngnix çok uzun bir süredir varlığını sürdürüyor ve işe yaradığı kanıtlandı. Ngnix, kullanım kolaylığı nedeniyle sıklıkla tercih edilen güvenilir ve hızlı bir web sunucu programıdır. Ters API ve yük dengelemeyi destekler.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından olan twitter, facebook ve linkedin gibi platformları desteklemektedir.

Lighttpd Sunucusu

Ücretsiz, hızlı ve verimli olması nedeniyle tercih edilen web sunucu programıdır. Açık kaynak kodlu yazılımdır. Windows, Linux ve Unix üzerinde kullanılabilir. Büyük bağlantıları kaldırabilir. Büyük sunucularda çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Caddy Web Sunucusu

Caddy webserver programlama dili için “go” kullanır. Caddy webserver, denge ve hız özelliği sunan bir web sunucu programıdır. Ekstra paket satın almaktan kaçınmanızı sağladığı için bu çok önemli bir programdır.

Caddy Web Sun ucusu Bu web sunucusunu yazmak için Go programlama dili kullanılır. Bu web sunucusu bir yük dengeleyici, bir API ağ geçidi, ters proxy ve çoklu platformlar için destek sunar. Bu web sunucusunu kurmak, gerekli tüm paketleri içerdiği için çok basittir.

OpenLiteSpeed web sunucusu sürüm 5

Açık kaynaklı bir web sunucu yazılımı olan Litespeed, herkes tarafından kullanılabilen bir programdır. Basit ve hızlı olduğu için popülerdir. Basit ve kolay kullanımlı arayüzü kullanım oranlarını arttırmaktadır.

Web sunucuları ve SEO arasındaki ilişki nedir?

Web sunucuları sadece web sitelerini barındırmak ve ziyaretçilere web sitesi ile ilgili belgeler sağlamak için önemli değildir. Ancak SEO için de çok önemlidirler.

Ağ sunucuları kullanıcılardan gelen isteklere hızlı yanıt verebilir ve web sitelerini hızlı yükleyebilirse siteler hızlı yüklenir. Bir sitenin yüklenmesini hızlandıran bir ağ sunucusu, kullanıcının deneyimini iyileştirecektir.

Bir web sunucusu sadece hızlı değil, aynı zamanda güvenilir ve herhangi bir saldırıya karşı güvenli olmalıdır. SEO için genellikle video ve görseller kullanarak içerik oluşturduğumuzdan, çok fazla depolama alanına ihtiyacımız var.

Web Sunucuları ile cep telefonları ve bilgisayarlar ilişkilidir.