Favicon Nedir? Favicon Nasıl Yapılır?

Favicon, marka bilinirliği ve web siteleri için çok önemli bir faktördür. Arama sonuçlarında veya bir web sitesini ziyaret ettiğimizde karşımıza çıkar. Biz de bu yazıyı hazırladık. Favicon nedir? Nasıl Favicon yaparım? Bir ikonun boyutu ne kadardır? Yazımızda aklınıza gelebilecek bir çok soru hazırladık. Okuyabilir ve daha sonra web sitenizde cevaplamaya çalışabilirsiniz.

Favicon Nedir?

Favicon, bir web sitesinin logosunu küçültmek ve tarayıcının sekmeler bölümünde görüntülemek için kullanılabilir. Favicon, web sitesinin kullanıcıları arasında marka bilinirliğini artırmak için kullanılmalıdır.

Kısayollar, web siteleri ve URL’ler için kullanılan simgeler, resimlerin daha küçük sürümleridir. Genellikle grafik sanatçıları veya önceden hazırlanmış programlar tarafından oluşturulurlar.

Favicon’lar genellikle tarayıcınızın sol üst köşesinde görüntülenir, yani simge başlığın solunda görünür. Genellikle standart olan 16×6 boyutunda kullanılır. Simgeler, tarayıcının hem sekmelerinde hem de arama sonuçları bölümlerinde görünür.

Favicon Nasıl Yapılır

Bir ikon oluşturmak ve sitenize eklemek için aşağıdaki adımları takip edin. Adımları takip etmek yerine videoları izleyerek de ikon oluşturabilirsiniz.

  1. Photoshop’u açın.
  2. 32×32 piksel boyutlarına uygun bir dosya oluşturun.
  3. Logonun boyutunu küçültün ve ortaya ekleyin.
  4. Küçültülmüş Logoyu .gif Formatında Bilgisayara kaydedin.
  5. Bir.gif’i ikona dönüştürmek için siteye giriş yapın. favicon generator sitesini yükleyin.
  6. “Simge oluştur” u tıklayarak simgeyi indirin.
  7. Simge WordPress başlık koduna eklenebilir.

Favicon Ekle

SEO ve kullanıcı deneyimi için oldukça önemli olan ikonları kullanabilmek için öncelikle 16×16 bir ikon oluşturmanız gerekmektedir. İkon oluşturmak için çeşitli programlar kullanabilirsiniz.

Favicon Boyutları

Favicon boyutları standart boyutlara sahiptir. Kare veya şeffaf olarak kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz ikonların boyutları aşağıda listelenmiştir. İnceleyin ve web sitenize ekleyin.

  • 16×16
  • 32×32
  • 48×48
  • 64×64
  • 128×128

Simge Tarihi

1999’da Internet Explorer 5’te tanıtıldı. Simge, sık ziyaret edilen sayfalar eklenerek yer imlerine ve adres çubuklarına eklendi. Kök dizine eklenmiştir. Simgenin kullanılmasının ana nedeni, kullanıcıya sayfayı arama motorunda nasıl bulacağını hatırlatmaktır.

1999 yılında www konsorsiyumu tarafından html4.01’in bir parçası olarak ikonlar standartlaştırıldı. Daha sonraki dönemlerde xhtml1.0’da <head> rel link olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dosya adı ve konumu web sitesinin bulunduğu yere göre değiştirilebilmektedir.

2003 yılında MIME-type.ico dosya formatı ‘üçüncü kaynak’ olarak internette benimsenmiştir. .ico formatı ilk olarak Explorer tarayıcısında ve daha sonra standart boyutlarda kullanıldı.

Simgenin tanıtılmasından kısa bir süre sonra, hakkında bazı tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalarda ikonun site hızını olumsuz etkileyebileceği ya da 404 sayfalarına neden olabileceği konuşuluyordu. Fakat bugün artık vazgeçilmez bir görsel unsur.

SEO ve sosyal medya arasındaki ilişki nedir?

  • SEO çalışmalarında ikonlar çok önemli. Özellikle kullanıcı deneyimi açısından marka bilinirliği ve site tanınırlığı hissi yaratmaya yardımcı olabilir.
  • Serp bölümünüzdeki bir ikon, güvenilir olduğunuzu göstermeye ve tıklamaları teşvik etmeye yardımcı olabilir.
  • Küçük kb’li bir simge seçtiğinizden emin olun.
  • Her zaman sitenin logosunu kullanın ve hatırlayacağınız unutulmaz bir logo oluşturun.
  • Eğer test etmediyseniz site hızının ikondan etkilenmediğinden emin olun.